Kulu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kulu Ziraat Odası > Haberler > LİSANSLI DEPOCULUK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

LİSANSLI DEPOCULUK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Kulu Ziraat Odası Başkanı İsmet ERDOĞAN, Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Oğuzhan YILMAZ, İlçe Tarım Müdürü Ali UYSAL ve Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Menderes ORHAN’ın katılımları ile Konya Ticaret Borsasının Uzman Ziraat Mühendisi Yusuf Esat Demet tarafından Lisanslı Depoculuk hakkında Kululu çiftçilerimize bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantının açılışını yapan Kulu Ziraat Odası Başkanı İsmet ERDOĞAN; “Çiftçilerimiz ürünlerini değerinde pazarlasın: Deposu olmayan veya ürünü değerlenince satmayı düşünen çiftçilerimiz için, Bakanlığımızın % 50 hibesi ve 20 bin tonluk kapasitelere 10 milyon kredi imkânı ile kurulan, Kulu ilçemizde 3 tane lisanslı depoculuk var. Türkiye de sadece ilçe bazında Kulu da var. Kulu çiftçisinin bu imkândan yararlanması gerekir, hala ön hazırlık için başvuruların olmaması düşündürücüdür.

Çiftçilerimizin Lisanslı depo hizmeti almak ve borsada ürünlerini alıp-satmak için bankalara yatırım hesabı açtırıp borsaya üye olunması konusunda hasattan önce yani şimdiden hazırlık yapmaları gerekmektedir” şeklinde açıklama yaptı.

İsmet ERDOĞANIN açıklamalarından sonra sözü alan Konya Ticaret Borsasının Uzman Ziraat Mühendisi Yusuf Esat Demet ise lisanslı depoculuk nedir?, lisanslı depoculuk sisteminin hedefleri nelerdir?, lisanslı depoculuğun faydaları nelerdir?, lisanslı depo teslim sistemi örneği, üretici ürün senedini satmaya karar verip, ticaret borsasına ürün senedini götürdüğünde ticaret borsasınca yapılacak işlemler hakkında çiftçilerimize bilgi verdi.

Ziraat Mühendisi Yusuf Esat Demet : “Lisanslı Depoculuğun hedeflerini; fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasanın dengelenmesi, çiftçiler ile ürün sahiplerinin, lisanslı depolara verdikleri ürünleri karşılığında aldıkları ürün senetleri aracılığıyla bankalardan kredi ve finansman sağlamaları, üretimde ve fiyatlandırmada Devlet müdahalelerinin asgariye indirilmesi, yatırımcılar için dövize, altına, hisse senedine, faize ve benzerlerine alternatif yeni bir yatırım aracı sağlanmasıdır.  

Ayrıca Lisanslı depoculuğun faydaları: Ürünlerinizi Lisanslı Depolara teslim ederseniz Zirai Ürün Stopaj kesintisi yapılmaz, ürün tesliminde SGK kesintisi 2018 yılına kadar yapılmaz, ürünler gerçek kalite ve değerinden işlem görür,  ürünlerinizi borsa üzerinden daha iyi fiyata vergisiz satabilirsiniz,  ürünlerinizin ihtiyacınız kadar bir kısmını satıp paranızı alabilirsiniz, ürünlerinizin depo kirasının yarısını devlet karşılar, ürünleriniz depolarda sigortalı ve devlet garantisindedir.

Bunun yanında Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) karşılığında, üretimini yaptığı ürünü lisanslı depoya teslim eden üreticilere, üretim kapasiteleriyle uyumlu olacak şekilde senet tutarının % 75’ine kadar azami 9 ay vadeli olarak kullandırılacak kredi faizlerinde % 50 indirim uygulanacaktır,  ürünlerinizi depolara bırakmanız için tek yapmanız gereken bir yatırım hesabı açtırmaktır, banka hesabınız ve kimliğinizle lisanslı depolara giderek ürünlerinizi bırakabilirsiniz, alacağınız ürün senedi ile ürününüzü istediğiniz tüccara satabilirsiniz, depolara bıraktığınız ürünlerinizi TMO ya satabilirsiniz.” Şeklinde açıklama yaptı.

Lisanslı Depoculuk toplantısı; Kulu Ziraat Odası Başkanı, Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü, İlçe Tarım Müdürü ve Konya Ticaret Borsasının Uzman Ziraat Mühendisine katılımcı çiftçilerin konuyla ilgili soru-cevap şeklinde devam etmesinden sonra Ziraat Odası Başkanı İsmet ERDOĞAN katılımcılara teşekkür edip bilgilendirme toplantılarının daha çok katılımlarla devam edeceğini söyleyerek toplantıyı sonlandırdı.